Informatieve site over surfing and sup in Sri Lanka  info@surfsrilanka.nl

Hikkaduwa

Hikkaduwa is een van de bekendste surfplekken in Sri Lanka en ligt 100 km ten zuiden van Colombo. De meeste hotels en guesthouses liggen tussen de weg en het strand. Er zijn verschillende spots, zowel reef- als beachbreaks. De bekendste zijn:

Benny’s – breekt links en rechts – werkt bij 6ft of meer, alleen voor de ervaren surfer

Main Reef – wordt vaak A-Frame genoemd, naar de gelijknamige surfshop. Rif ligt diep met golven tot 3m+. Voor de gevorderde surfer

North Jetty – lange lefts boven het rif langs de havendam

Beach Break – verder naar het zuiden zijn diverse beachbreaks die ook geschikt zijn voor beginners

Er zijn veel goede local surfers in Hikkaduwa en het kan aardig druk zijn! Goed nachtleven.

Galle-Unawatuna-Talpe

In dit gebied zijn veel spots, waarvan de meeste nog behoorlijk uncrowded. De kwaliteit is ook wat minder goed dan in Hikkaduwa, Ahangama, Midigama en Mirissa, maar nog altijd stukken beter dan een gemiddelde dag in Nederland of Belgie. Ik heb zelf veel gesurft op een spot is Talpe, vaak alleen! In Unawatuna loopt een leuke golf om te longboarden en suppen. In Galle, Dewata beach, wordt tegenwoordig surfles gegeven. Dit is een zandstrand dat hiervoor perfect is. Er zijn een paar kleine restaurantjes met ligstoelen waar je kunt lunchen. Voor surfles werken wij samen met Ahikava Surfschool. Dewata ligt op 5 minuten rijden van ons verblijf Surfcity guesthouse.Ahangama

De bekendste en vaak ook de beste spot is 'The Rock', genoemd naar een grote rots die achter deze reefbreak ligt. Breekt zowel links als recht, links is vaak beter en langer. Recht ligt ook een goede beachbreak. Hoogte tussen de 1,5 en 2,5 meter. Wordt het hoger dan kun je beter naar 'Geizers' gaan in Ahangama dorp of naar Midigama. Er is ook nog een goede spot bij Goviyapana (richting Midigama), naast het eiland (de grote foto bovenaan deze pagina is van deze spot). En tenslotte TIRAS niet te vergeten: deze spot is in 1998 door ons groepje Nederlandse surfers zo genoemd. (Adriaan Roose is toen nog ternauwernood ontsnapt aan een aanvaring met een schildpad)Midigama

Midigama is een echt chill surfdorp met vier surfspots voor de meer gevorderde surfer. Hoewel de 'Lazy Left' en de rechtse ernaast ook voor de beginnende surfer te doen zijn. Voor 'Ram's guesthouse' loopt een snelle, voornamelijk rechtse golf op een shallow rif. Dit is echt een golf voor de meer gevorderde surfer.Verder naar het oosten heb je nog Plantations and Coconuts. Ik heb daar nog met Viktor van der Kleij en Arie Verbaan gesurft in 1998-1999!
Weligama-Mirissa-Matara

Weligama is samen met Dewatta-Galle en Hiriketiya de beste plek om te leren surfen. Hoe verder je over het zandstrand richting het westen je loopt, hoe kleiner de golven worden. Een leuke surfplek voor het hele gezin. Vanuit Surfcity kun je een surftrip naar Weligama bijboeken. Bij de vele guesthouses aan het strand kun je een boardje huren.

Mirissa is een prachtige baai met 2 spots. Beide voor de gevorderde surfer. Op de westelijke spot surf je bijna door de palmbomen! Ik vind dit, samen met Hiriketita, de mooiste spot in zuid Sri Lanka. Doe hier wel surfschoentjes aan, wat er zijn veel zee-egels tussen de rotsen.

Rond Matara zijn ook goede spots te vinden, zoals Madiha (reefbreak) en bij Ruhuna (beachbreak).

Talalla-Hiriketiya

Verder langs de kunst naar het oosten nabij onze villa in Godauda liggen ook een aantal goede spots. Hiriketiya is een kleine, verscholen baai met prachtig zandstrand voor surfles en een linkse reefbreak perfect voor longboarden. In de naastgelegen baai van Dikwella heb ik ook een paar keer lekker gesurft. Nog verder naar het oosten (Tangalle, Hambantota, Kirinda) wordt nog nauwelijks gesurft. Ik heb een keer in Kirinda gesurft onderweg naar Arugam Bay met harde wind en heb verhalen gehoord dat er meer surfspots zijn. Voor de echte avonturier nog genoeg te exploren zou ik zo zeggen!